افزایش سطح ویتامین C در رژیم غذایی نهتنها به تولید بیشتر کلاژن کمک میکند، بلکه باعث شادابی و جوانسازی پوست میشود؛ راز داشتن پوست سالم در مصرف میوههای غنی از این ویتامین نهفته است.
به گزارزش مرز اقتصاد به نقل از همشهری آنلاین – آرش نهاوندی: طبق تحقیقات انجام شده که در نشریه Investigative Dermatology منتشر شده است، سطح ویتامین C در پوست به طور مستقیم نشاندهنده مقدار این ویتامین در جریان خون (پلاسما) است. همچنین پژوهشگران دریافتهاند که این مقدار میتواند با مصرف بالاتر میوهها افزایش پیدا کند.
این تحقیق شامل ۲۴ بزرگسال سالم از کشورهای نیوزیلند و آلمان بود. افرادی که روزانه دو عدد کیوی که غنی از ویتامین C است مصرف میکردند، افزایش سطح ویتامین C در پلاسما را تجربه کردند که این امر غلظت این ویتامین را در پوست هم افزایش داد. این تغییر به رشد ضخامت پوست، تولید کلاژن و تحریک فرآیند بازسازی پوست در لایههای بیرونی منجر شد.
پروفسور مارگریت ویسرز، محقق اصلی از مرکز زیستشناسی و پزشکی ردوکس ماتای هاورا، بیان کرده است که ارتباط بین مصرف ویتامین C و افزایش ضخامت پوست کاملاً چشمگیر است.
وی گفت: ما تحت تاثیر ارتباط نزدیک ویتامین C پلاسما و سطح آن در پوست قرار گرفتیم. این ارتباط بسیار قویتر از هر عضو دیگر بدن که مورد بررسی قرار گرفته بود، مشاهده شد.
او همچنین اضافه کرد: این مطالعه برای اولین بار نشان میدهد که ویتامین C از گردش خون به تمام لایههای پوست نفوذ میکند و عملکرد آن را بهبود میبخشد. من به تیم خود بابت این دستاورد افتخار میکنم و از نتایج اطلاعاتی که بهدست آوردیم، هیجانزدهام.
خاصیت شگفتانگیز این ویتامین

پروفسور ویسرز تاکید کرده است که نتایج این تحقیق نشان میدهد زیبایی از درون بدن آغاز میشود و رساندن ویتامین C به پوست از طریق گردش خون روشی طبیعی برای بهبود وضعیت این عضو حیاتی است. بهطور خاص، ویتامین C برای تولید کلاژن حیاتی است و این موضوع الهامبخش تولید بسیاری از کرمهای پوستی حاوی ویتامین C شده است. اما از آنجا که ویتامین C به شدت محلول در آب است، جذب آن از طریق پوست خارجی به خوبی انجام نمیگیرد. نتایج پژوهش نشان میدهد که جذب این ویتامین از طریق گردش خون به لایههای مختلف پوست، بهویژه لایه بیرونی (اپیدرم)، بسیار مؤثر انجام میشود.
این مطالعه که با حمایت مالی شرکت نیوزیلندی Zespri International و دانشگاه اوتاگو انجام شد، در دو مرحله اصلی به بررسی این موضوع پرداخت. در مرحله اول، رابطه سطح ویتامین C در پلاسما و پوست با استفاده از بافت پوست افراد تحت عمل جراحی بررسی شد.
در مرحله دوم، یک مطالعه مداخلهای با مصرف ویتامین C پیش و پس از مداخله در دو محل (کریستچرچ نیوزیلند و آلمان) اجرا شد. این پژوهش شامل ۱۲ نفر شرکتکننده سالم در هر محل بود.
پروفسور ویسرز توضیح داد که به تمامی شرکتکنندگان توصیه شد روزانه دو عدد کیوی معادل ۲۵۰ میکروگرم ویتامین C به مدت هشت هفته مصرف کنند. نمونههای پوستی پیش و پس از مداخله جمعآوری و تحلیل دقیق نشان داد که لایههای اصلی پوست در کریستچرچ و لایه بیرونی پوست و عملکرد آن در آلمان بهبود معناداری پیدا کردند.
بهبود قابل توجه وضعیت پوست
شرکتکنندگان آلمانی توسط موسسه SGS Fresenius در هامبورگ مورد بررسی قرار گرفتند. این موسسه پارامترهایی مانند بازسازی پوست، ضخامت پوست با استفاده از آزمایش فراصوت، خاصیت ارتجاعی آن، مقاومت در مقابل اشعه ماوراء بنفش و نوسازی سلولهای اپیدرمی را اندازهگیری کرد و تصویری جامع از سلامت و عملکرد پوست ارائه نمود.
پروفسور ویسرز اضافه کرد: یکی از یافتههای بسیار جالب، افزایش قابل توجه ضخامت پوست بود که حاکی از افزایش تولید کلاژن و بازسازی سلولهای اپیدرمی شرکتکنندگان است. به عبارت دیگر، این فرآیند به نوعی موجب تجدید پوست میشود.
بیشتر بخوانید:
- هیالورونیک اسید؛ راز پوست شاداب و جوان
- معجون کلاژن؛ بهترین نوشیدنیها برای پوست و مفاصل
