برای اولین بار در کشور زیرساخت فناورانه تجهیزات تصویربرداری با پرتوی ایکس به ویژه میکرو سیتی توسط یک شرکت دانش بنیان ایجاد شد.
حسن بریمانی عضو تیم الگوریتم شرکت دانش بنیان بهین نگاره در گفتگو با مرزاقتصاد ، ضمن اشاره به اینکه این شرکت اولین و تنها تولیدکننده دستگاههای تصویربرداری میکرو سی تی در کشور و خاورمیانه است، اظهار کرد: میکرو سیتی ابزاری با تکنولوژی بالا برای انجام تصویربرداری سه بعدی به صورت غیر مخرب از ساختار درونی اجسام با استفاده از پرتوی ایکس در ابعاد میکرون است.
وی افزود: با توجه به نبود این فناوری در کشور و منطقه و نیاز روز افزون به آن در حوزههای مختلف صنعت و پژوهش از جمله پزشکی، دندانپزشکی، گیاهشناسی، حشرهشناسی، مهندسی بافت، زمینشناسی و مهندسی نفت، باستانشناسی و فسیلشناسی، مهندسی مواد، مهندسی عمران، مهندسی الکترونیک، مهندسی مکانیک و بسیاری حوزههای دیگر، این شرکت با حمایت معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و دانشگاه علوم پزشکی تهران، تصمیم گرفت تا اولین نوع از این اسکنرها را داخل کشور با کیفیتی در سطح جهانی طراحی و تولید کند.
بریمانی ضمن بیان این مطلب که برای اولین بار زیرساخت فناورانه تجهیزات تصویربرداری با پرتوی ایکس به ویژه میکرو سیتی در کشور توسط این شرکت دانش بنیان ایجاد شده است، خاطرنشان کرد: با تکیه بر دانش، تخصص و تجربه متخصصین داخلی در حوزههای الکترونیک، مکانیک، الگوریتم و برنامه نویسی، فیزیک پزشکی، تصویربرداری پزشکی، پردازش و آنالیز تصاویر و مدیریت پروژههای با فناوری بالا، دو نوع اسکنر LOTUS-NDT و LOTUS-inVivo در مدتی کوتاه طراحی، ساخته و به مراکز ارائه شده است.
وی درباره کاربردهای دستگاه اسکنر IOTOS-NDT توضیح داد و گفت: این دستگاه یک اسکنر میکرو سیتی رومیزی با رزولوشن بالا برای تصویربرداری غیر مخرب است که برای تصویربرداری از نمونههای صنعتی و زیستپزشکی با ساختار ریز است. قابلیت تغییر بزرگنمایی و میدان دید دستگاه، آن را برای تصویربرداری از بسیاری از نمونههای کوچک با رزولوشن بالا تا ۱ میکرون مناسب میسازد. ترکیب رنج گسترده انرژی پرتوی ایکس با فیلترهای مکانیکی مختلف، امکان انتخاب بهترین کیفیت تصویر ممکن را برای مطالعاتی همچون آنالیز دیجیتال مغزههای نفتی، داربستهای سلولی، پالپ دندان و … برای کاربر فراهم میکند. کاربرد این دستگاه در صنعت نفت به این شکل است که افراد نمونه سنگها را برای ما ارسال میکنند وما با استفاده از این اسکنر به آنها اعلام میکنیم که درصد تخلخل سنگ چقدر است و آنها متوجه میشوند که یک میدان نفتی ارزش سرمایه گذاری و بهره برداری را دارد خیر.
این فعال فناور درباره محصول دیگر این شرکت با نام اسکنر LOTUS-inVivo توضیح داد وگفت: اسکنر میکرو سیتی پیش بالینی برای تصویربرداری از حیوانات کوچک، مطالعات دندانپزشکی و استخوان کاربرد دارد و در واقع دستگاهی کاربر پسند برای مطالعات پیش بالینی به صورت کیفی و کمی است. این اسکنر قابلیت تغییر بزرگنمایی دستگاه و میدان دید وسیع را برای تصویربرداری تمام دید از بسیاری از نمونههای کوچک با رزولوشن بالا تا ۱۰ میکرون مناسب میسازد.
بریمانی ضمن بیام این مطلب که تنها ۵ شرکت در دنیا قادر به ساخت چنین دستگاههایی هستند، گفت: ما ششمین شرکت تولید کننده این محصول در دنیا هستیم. این دستگاهها تحریمی بوده و قابلیت مهندسی معکوس ندارد و بیش از ۹۰ درصد قطعات توسط خودمان تولید میشود وتنها ۱۰ درصد واردات داریم آن هم به این دلیل است که به صرفه نیست که در داخل ساخته شود و اینطور نیست که توانایی ساخت آن را نداشته باشیم.
این فعال فناور تاکید کرد: با شناخت بیشتر نیازهای پژوهشگران، نسخههای بعدی و ارتقا یافتهی دستگاهها نیز تولید شدند و روند تحقیق و توسعه برای دستیابی به بهترینها و تولید دیگر دستگاههای تصویربرداری پرتوی ایکس همچنان ادامه دارد.