پتروشیمیپتروشیمی
به گزارش مرز اقتصاد,  برای بهینه‌سازی مصرف انرژی و پیوستن به پویش کاهش ۱۰ درصدی مصرف گاز و برق پتروشیمی‌ها، روز گذشته تفاهمنامه‌ای میان مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی و مدیرعامل پتروشیمی زاگرس به امضا رسید.

بلاتکلیفی ۲۱ درصد ظرفیت تولید
به گزارش خبرنگار «ایران»، حسن عباس‌زاده مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه روزانه بیش از ۸۰۰ میلیون مترمکعب گاز شیرین در کشور تولید می‌شود، گفت: با وجود این حجم قابل‌توجه تولید گاز در کشور، اما این میزان تولید به‌صورت بهینه مصرف نمی‌شود، همچنین در فصل سرد سال تا مرز ۷۰۰ میلیون مترمکعب در روز به بخش خانگی، تجاری و صنایع جزء گاز اختصاص می‌یابد.
عباس‌زاده با بیان اینکه مهم‌ترین چالش برای تحقق ظرفیت تولید ۱۳۱ میلیون تنی صنعت پتروشیمی در برنامه هفتم توسعه تأمین خوراک پایدار بوده، بیان کرد: هم‌اکنون با توجه به مصرف غیربهینه انرژی در کشور از حدود ۲۱ درصد از ظرفیت کنونی صنعت پتروشیمی به دلایل متعدد که عمده دلیل آن، نبود خوراک است، نمی‌توان استفاده کرد.

قطع گاز ۱۲ پتروشیمی
احمد مهدوی ابهری دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در این مراسم گفت: به‌علت افزایش مصرف گاز در بخش خانگی، گازرسانی به پتروشیمی‌ها محدود شده و گاز ۱۲ پتروشیمی قطع شده است. وی افزود: با کاهش ۱۰ درصدی مصرف بخش خانگی که صنعت پتروشیمی برای تشویق مردم به صرفه‌جویی ورود کرده، می‌توان انتظار داشت گاز بیشتری به واحدهای پتروشیمی تخصیص یابد. مهدوی خاطرنشان کرد: از وزارت نفت انتظار داریم قراردادهای سرمایه‌گذاری پتروشیمی‌ها در بخش بالادستی گاز را، امضا و نهایی کند.

لزوم صرفه‌جویی گاز خانگی
دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی در گفت‌و‌گو با «ایران» گفت: امکان جایگزینی سوختی دیگر برای واحدهای پتروشیمی که با خوراک کار می‌کنند، وجود ندارد و در این زمینه وزارت نفت کمکی به ما نکرده است.
وی افزود: با بوروکراسی‌های ایجاد شده در وزارت نفت، بیش از ۳ سال است که قرارداد سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در میادین گازی به امضا نرسیده، هرچند تفاهمنامه‌های اولیه امضا شده است.
مهدوی تأکید کرد: اگرچه شرکت ملی گاز و وزارت نفت هیچ تاریخی را برای توزیع دوباره گاز برای ۱۲ پتروشیمی به ما ارائه نکرده‌اند، اما در شرایط کنونی علاوه بر راهکار تمرکز بر سرمایه‌گذاری، صرفه‌جویی و مصرف بهینه گاز در بخش خانگی در اولویت قرار دارد. دبیرکل انجمن کارفرمایی صنعت پتروشیمی بیان کرد: به‌شدت دنبال سرمایه‌گذاری در میادین نفتی هستیم، ۱۰ تفاهمنامه اولیه سرمایه‌گذاری توسط بخش خصوصی در میادین نفتی برای تولید ۲۲۰ میلیون مترمکعب گاز با وزارت نفت به امضا رسیده که بعد از چند سال هنوز منجر به عقد قرارداد نهایی نشده است.

راهبردهای رفع قطع گاز و تأمین خوراک پتروشیمی‌ها
در شرایط فعلی دولت چهاردهم اولویت اصلی خود در تأمین گاز را بخش خانگی اعلام کرده، به همین دلیل بارها از واحدهای صنعتی و نیروگاه‌ها خواسته که به سمت سوخت‌های جایگزین حرکت کنند. با این حال اما طبیعتاً قطع گاز پتروشیمی‌ها روزانه خسارت زیادی به تولید محصولات پتروشیمی زده و می‌تواند افزایش ارزآوری این محصولات را تحت‌الشعاع قرار دهد. خبرنگار «ایران» در گفت‌و‌گو با برخی مسئولان شرکت ملی گاز، علت قطع گاز ۱۲ پتروشیمی کشور را جویا شدپاسخ آنها متفقاً این بود که طبق برنامه، گاز موردنیاز صنایع پتروشیمی تأمین شده و مشکل به سهمیه‌بندی شرکت ملی پتروشیمی برمی‌گردد. البته درخصوص راهکار حل این مشکل پتروشیمی‌ها، مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی به صراحت گفت: با سرمایه‌گذاری ۱۸ میلیارد دلاری می‌توان از ۲۱ درصد ظرفیت باقیمانده از تولیدات پتروشیمی استفاده کرد که این امر می‌تواند پایان‌بخش قطعی گاز در این صنایع باشد. معاون وزیر نفت با بیان اینکه در شرایطی که سرمایه‌گذاری در کشور با چالش‌های فراوانی روبه‌روست، باید تلاش کرد از ظرفیت این سرمایه‌گذاری استفاده کرد، افزود: کمیته تأمین پایدار خوراک در شرکت ملی صنایع پتروشیمی تشکیل شده و تمام راهکارهای تأمین پایدار خوراک در این کمیته بررسی می‌شود. سرمایه‌گذاری در میدان‌ها یکی از راهکارهای تأمین خوراک پایدار است که میدان‌ها شناسایی و دراختیار سرمایه‌گذاران قرار داده شده و لازم است روند امضای قراردادهای آن تسریع شود.
وی ادامه داد: هفته گذشته نیز از وزیر نفت خواستم دستور تسریع این روند را صادر کند. همچنین استفاده از گازهای مشعل نیز از دیگر راهکارهای تأمین پایدار خوراک صنعت پتروشیمی است. البته برای بخش عمده‌ استفاده از گازهای همراه نفت از سوی پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس، پتروشیمی مارون، در طرح ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ کار شده است که امسال به بهره‌برداری می‌رسد.
عباس‌زاده بیان کرد: با توجه به اینکه الفین دهلران هنوز آماده نیست، تمهیداتی اندیشیده و خط لوله‌ای از دهلران تا ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ احداث شد تا خوراک ان‌جی‌ال ۳۲۰۰ از ان‌جی‌ال ۳۱۰۰ تأمین شود تا شاهد باشیم تولید پتروشیمی بندر امام افزایش یابد و این موضوع نویدبخش این است که کمبود خوراک در منطقه ماهشهر را رفع کنیم.
مدیرعامل شرکت ملی صنایع پتروشیمی با بیان اینکه استفاده از سوخت‌های دیگر مانند ال‌پی‌جی نیز از دیگر راهکارهای تأمین خوراک پایدار است که در نیروگاه‌ها به‌صورت اس‌ان‌جی مصرف می‌شود، تصریح کرد: پتروشیمی خراسان نیز از آنجا که از منابع گازی کشور فاصله دارد، به‌دنبال این است که با تبدیل زغال‌سنگ به برق و Co منابع موردنیاز خود را تأمین کند. استانداردهای زیست‌محیطی این طرح بررسی شده و بدون دغدغه می‌توان از این روش استفاده کرد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *