بحران بدهی مالیاتی بعد از ذوب آهن گریبانگیر زردپوشان هم شد
۴ ایراد مهم
در حالی که طبق قانون حداقل سرمایه ثبتی باشگاههای حاضر در لیگ قهرمانان آسیا و لیگ نخبگان آسیا، ۱۵ میلیارد تومان تعیین شده اما حداقل سرمایه سپاهان ۱۰ میلیارد تومان است. باشگاه سپاهان در صورتهای مالی خود مبلغ ۹ میلیارد و هشتصد میلیون تومان درآمد شناسایی کرده که حسابرس به این موضوع ایراد وارد کرده است چرا که مبانی محاسبه مبلغ مذکور ارائه نشده است. پیگیریهای لازم جهت دریافت وصول مطالبات از برونو سزار بازیکن پیشین طلاییپوشان منجر به نتیجه نشده است. همچنین طبق ماده ۲۴۰ اصلاحیه قانون تجارت سود مصوب مجمع عمومی سنوات مالی قبل، ظرف ۸ ماه از تاریخ مصوب، تأیید نشده است.
زیان ناخالص ۳۳ میلیاردی سپاهان
طبق اسناد حسابرسی شده باشگاه سپاهان در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۳، زیان ناخالص این باشگاه اصفهانی ۳۳٫۵۱۶٫۳۰۰٫۰۰۰ میلیارد تومان است. در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۲، ۷۳٫۴۷۳٫۱۰۰٫۰۰۰ میلیارد تومان سود خالص درج شده بود.
افزایش ۱۷ میلیاردی حقوق
در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ باشگاه سپاهان ۶۹٫۹۵۳٫۴۰۰٫۰۰۰ میلیارد تومان حقوق پرداخت کرده که نسبت به سال مالی قبلی بیش از ۱۷ میلیارد افزایش داشته است. در سال مالی منتهی به خرداد ۳۱ خرداد ۱۴۰۲، ۵۲٫۶۵۵٫۹۰۰٫۰۰۰ میلیارد تومان حقوق و دستمزد پرداخت شده است.
آژانس گردشگری سپاهان
در بخش داراییهای نامشهود باشگاه سپاهان، دریافت مجوز راهاندازی آژانس گردشگری با رقم ۱۰۵ میلیون تومان دیده میشود.
۳ میلیارد برای رهن منزل
مطابق با اسناد مالی باشگاه سپاهان، در بخش حسابهای دریافتی مبلغ ۳٫۵۲۶٫۰۰۰٫۰۰۰ میلیارد تومان به عنوان سپرده رهن منزل بازیکنان و مربیان درج شده است. این میزان نسبت به سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۲، کاهش یافته است، در سال مالی قبلی این رقم ۵،۵۸۶،۰۰۰،۰۰۰ میلیارد تومان بود.
داراییهای ارزی
صورتهای مالی باشگاه سپاهان حاکی از موجودی نقد به صورت ارزی است. بخشی از این دلار و یوروها نزد بانکهای ایرانی و قسمت دیگری هم نزد صندوقهای ارزی است. در صورت مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۳، میزان موجودی ارزی کمی بیش از ۶۸ میلیون تومان نزد بانکها و بیش از ۱۴۹ میلیون تومان هم نزد صندوقهای ارزی
است.
بدهی ۱۶۰ میلیاردی سپاهان
در اسناد مالی باشگاه سپاهان میزان مانده بدهی برخی رشتهها مانند فوتبال، کشتی، والیبال هندبال و… بیش از ۱۶۰ میلیارد تومان عنوان شده است که از این مبلغ ۸۸ درصد کل بدهیهای باقیمانده مربوط به رشته فوتبال است. مانده بدهی کل تیمهای فوتبال (فوتبال بزرگسالان، بانوان، ردههای مختلف، سپاهان ب و پیشکسوتان) مبلغ ۱۴۱٫۲۵۹٫۲۰۰٫۰۰۰ میلیارد تومان قید شده است. در صورت سال مالی قبلی این رقم ۵۷٫۶۷۲٫۰۰۰٫۰۰۰ میلیارد تومان بوده است.
بدهی مالیاتی ۴۷ میلیارد تومانی
در صورت مالی باشگاه سپاهان، مالیات و مالیات بر ارزش افزوده بیش از ۴۷ میلیارد تومان درج شده که بخش اعظم آن(کمی بیش از ۴۰ میلیارد تومان) مانده مالیات بر ارزش افزوده است. طبق یادداشتهای توضیحی به پیوست، مالیات بر ارزش افزوده، مرتبط به ۳ ماهه اول سال ۱۴۰۳ و ۳ ماهه چهارم سال ۱۴۰۲ است. این مبلغ نسبت به سال مالی قبلی کمی بیش از ۲۲ میلیارد بوده است.
مالیات خارجیهای سپاهان
در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ عدد ۱۷٫۲۱۵٫۷۰۰٫۰۰۰ تومان مربوط به مالیات بازیکنان و مربیان خارجی است که نسبت به سال مالی قبل منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۲، افزایش جزئی (۰٫۱۹ درصد) داشته است. البته در صورت مالی قید شده که این مبالغ پس از کسر حقوق آنها تحویل سازمان مالیاتی خواهد
شد.
سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۳: ۱۷٫۲۱۵٫۷۰۰٫۰۰۰ تومان
سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۲: ۱۷٫۱۸۲٫۴۰۰٫۰۰۰ تومان
میزان افزایش مالیات مربیان و بازیکنان خارجی نسبت به سال ۱۴۰۲: ۳۳٫۳۰۰٫۰۰۰ تومان
۸۳۴ میلیارد تومان بهای گروه فوتبال
بهای تمام شده عملیاتی میزان هزینههای باشگاه سپاهان در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۳، (گروه فوتبال، همه تیمهای فوتبال سپاهان) کمی بیش از ۸۳۴ میلیارد تومان عنوان شده است. کل بهای تمام گروههای ورزشی و مجموعه کمی بیش از ۹۰۸ میلیارد تومان عنوان شده است.
ادعای مدیرعامل پیشین ذوبآهن
هیأت مدیره قطعاً در این بدهی نقش دارد
مدیرعامل پیشین باشگاه ذوبآهن با انتقاد از افزایش هزینههای سبزپوشان در دوران نکیسا، میگوید به نظر حسابرس ادامه فعالیت باشگاه ذوبآهن در هالهای از ابهام است. مجتبی فریدونی در مورد ارزیابی صورت مالی عملکرد باشگاه ذوبآهن در سال مالی منتهی به ۳۱ خرداد ۱۴۰۳ میگوید: «وقتی زیان باشگاه از ۱۴ میلیارد تومان به ۱۵۵ میلیارد تومان افزایش پیدا کرده است و ۷۵ درصد بیش از ۲۰۰ میلیارد تومان بودجه مصوبه هزینه شده، مشخص است که از نظر مالی در سال گذشته عملکرد خوبی وجود نداشته است. حسابرس در صورت مالی عنوان کرده که ادامه فعالیت باشگاه ذوبآهن در هالهای از ابهام است. این باشگاه قبلاً هم اصطلاحاً صدوچهلویکی بود (اشاره بهبند مربوط به ورشکستگی در قانون تجارت)، حالا اوضاعش با این همه بدهی بدتر هم شد. پیشبینیام افزایش میزان زیان انباشته در سال بعد است، چون میزان قراردادها و قیمتها به طور کلی افزایش یافته و تورم سالیانه در آن تأثیرگذار است.» او با اشاره به نقش هیأت مدیره در این اتفاق میگوید: «هیأت مدیره باشگاه ذوبآهن قطعاً در این بدهی نقش داشته و صرف عدم موافقت با تصمیمات مدیرعامل کافی نیست. آنها باید زودتر تصمیم میگرفتند. طبق قانون تجارت مسئولیت اداره باشگاه با هیأت مدیره است. تا آنجایی که من اطلاع دارم اکثر پرداختیها در باشگاه ذوبآهن دو امضایی است. یعنی امضای مدیرعامل و عضو هیأت مدیره برای پرداختی نیاز است و اعضای هیأت مدیره از این موارد اطلاع دارند. بنابراین آنها صرفاً نمیتوانند بگویند ما مخالف یکسری تصمیمات بودیم. متأسفانه بسیاری از مدیران و اعضای هیأت مدیره در فوتبال ما با صورتهای مالی و قانون تجارت بیگانه هستند. حتی در یکی از بندهای قانون سقف بودجه فدراسیون گفته شده بود که مدیران باید در دوره آموزشی شرکت کنند، اما متأسفانه به جای برگزاری دوره آموزشی شش ماهه، به صورت نصف روز در فدراسیون فوتبال این دوره برگزار شد. مگر مسائل حقوقی، مالی و اداری مدیریت باشگاه در ایران در یکنیم روز قابل آموزش است؟»