مدیر اجرایی چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر با اشاره به رویکرد این جشنواره گفت: امسال تمامی گونههای موسیقی به خصوص سنتی و اقوام ایران در کنار هنرمندان جوان این بخش مورد توجه قرار گرفته است.
محمدعلی مرآتی در گفتوگو با خبرنگار موسیقی درباره رویکرد جشنواره بینالمللی موسیقی فجر در دوره چهلم اظهارداشت: امسال جشنواره بینالمللی موسیقی فجر به چهل سالگی و بلوغ خود رسیده است و در این جشنواره از هنرمندان تمامی گونههای موسیقی با اولویت موسیقی اصیل ایرانی و اقوام دعوت شده است.
وی با اشاره به افزایش تعداد سالنها در جشنواره چهلم موسیقی فجر گفت: امسال نسبت به سال گذشته، تعداد سالنها از هفت به ۱۰ سالن اضافه شده است و از این تعداد نیز هفت سالن به اجرای هنرمندان و گروههای موسیقی کلاسیک و دستگاهی ایران و موسیقی اقوام اختصاص داده شده است.
مرآتی با اشاره به حضور بیش از یکهزار و ۵۰۰ هنرمند و ۱۰۶ گروه موسیقی در جشنواره چهلم موسیقی فجر افزود: امسال استقبال هنرمندان از این جشنواره نسبت به سال گذشته رشد ۴۰ درصدی داشته است، براین اساس با توجه به رویکرد رئیس و دبیر جشنواره، سالنها به صورت تخصصی به اجرای هنرمندان و گروههای موسیقی اختصاص پیدا کرده است.
دبیر اجرایی چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر بیان کرد: امسال آمار گروههای بانوان نیز نسبت به سال گذشته افزایش پیدا کرده و برای نخستین بار فرهنگسرای نیاوران طی دو سانس برای اجرای ویژه بانوان در تمامی گونههای مختلف موسیقی در نظر گرفته شده است.
«شبهای موسیقی اقوام» در برج آزادی
مرآتی اظهارداشت: گروههای موسیقی اقوام ایران و نوازندگانی که صحنهگردان هستند از استانهای بوشهر، کردستان، کرمانشاه، گیلان، گلستان، مازندران، خراسان شمالی، خراسان جنوبی، سیستان و بلوچستان، آذربایجان شرقی، آذربایجان غربی، زنجان و هرمزگان و در قالب برنامه «شبهای موسیقی اقوام» طی دو سانس در برج آزادی، موسیقی اصیل مناطق و استانهای خود را اجرا میکنند.
وی افزود: همچنین امسال فرهنگسرای بهمن طی یک سانس به اجرای گروههای موسیقی نواحی ارکسترال اختصاص داده شده است، این یک ویژگی است، ما همیشه در موسیقی نواحی انتظار داشتیم که هنرمندان اقوام به شیوههای قدیم آثار را اجرا کنند، اجرای ارکسترال موسیقی نواحی سبک جدیدی است که میتواند مخاطب خود را داشته باشد و توسعهای را در این گونه موسیقی ایجاد کند.
مدیرعامل انجمن موسیقی ایران با تاکید جشنواره چهلم موسیقی فجر بر حمایت از نسل نوجوان و جوان و ایجاد اعتمادسازی در میان آنان گفت: امسال فرهنگسرای ارسباران به صورت تخصصی به موسیقی کودک، نوجوان و جوان در گونه موسیقیهای دستگاهی و کلاسیک اختصاص داده شده است و هنرستانهای هنرهای زیبای دختران و پسران تهران و چند استان همچون قزوین و اصفهان نیز استقبال کردند، حدود ۴۰ اجرای کودک و نوجوان را به صورت تکنوازی و با هدایت اساتیدشان در جشنواره موسیقی فجر خواهیم داشت. همچنین دانشجویان دانشگاههای هنر و موسیقی نیز در فرهنگسرای ارسباران اجراهایی دارند.
وی با اشاره به اختصاص تالارهای وحدت و رودکی به گروهها و ارکسترهای بزرگ و بخش بینالملل اظهارداشت: ارکسترهای ملی ایران به رهبری همایون رحیمیان و ارکستر سمفونیک تهران به رهبری نصیر حیدریان، ارکستر سمفونیک صدا و سیما به رهبری حسین شریفی و تعدادی دیگر از ارکسترها و گروههای بینالملل در تالار وحدت اجرا خواهند داشت.
میزبانی از هنرمندان ۶ کشور
مرآتی گفت: امسال جشنواره بینالمللی موسیقی فجر میزبان هنرمندان و گروههای بینالملل از ۶ کشور است، دونوازی جمال علیاف نوازنده برجسته ویولنسل منطقه و جهان با اجه داغستان نوازنده پیانو از ترکیه یکی از این اجراهاست که پیشبینی شده با توجه به این کنسرت، مخاطبانی از ترکیه و کشورهای دیگر در این اجرا حضور داشته باشند.
دبیر اجرایی چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر افزود: دنیل کاسارس با اجرای گیتار فلامینکو از اسپانیا، فرحالفارسی با نوازندگی قانون و اجرای موسیقی مغرب عربی از تونس، آرمن آساتوریان با اجرای موسیقی قفقاز از ارمنستان، گروهی از هنرمندان هند با اجرای موسیقی کلاسیک این کشور و اجرای گروهی از هلند از برنامههای بخش بینالملل این جشنواره هستند که برخی از این هنرمندان به صورت تلفیقی و ارکسترال آثاری را با هنرمندان ایرانی اجرا خواهند کرد.
وی بیان کرد: تالار رودکی علاوه بر بخش بینالملل، میزبان شب استادان همچون شب علینقی وزیری، مرتضی محجوبی و جواد معروفی است که هنرمندان و گروههای ویژهای متناسب با این شبها آثاری را اجرا میکنند.
مرآتی اظهارداشت: همچنین امسال تالار اندیشه حوزه هنری به اجرای ارکسترهای بزرگ موسیقی دستگاهی اختصاص داده شده است، امسال در این گونه میزبان ارکسترهای ۴۰ نفری به خصوص از سایر استانها هستیم که تالار اندیشه ۷۰۰ نفر ظرفیت دارد و این سالن امکان میدهد تا گروههای ۴۵ تا ۶۰ نفری بتوانند اجرا کنند و این تجربه را به نمایش بگذارند و بتوان یک نتیجه خوبی هم از این بخش گرفت.
مدیرعامل انجمن موسیقی ایران گفت: همچنین امسال دو سالن؛ سالن میلاد نمایشگاه بینالمللی و رُزمال در غرب تهران به دلیل نزدیکی به تهران، کرج و حتی شهرهای جدید تهران برای اجرای موسیقی پاپ پیشبینی شده است که اختصاص سالن رُزمال تجربه جدیدی است و امیدوارم نتیجه خوبی داشته باشد. تمامی سالنها به جز فرهنگسرای بهمن طی دو سانس میزبان علاقهمندان هستند.
وی افزود: امسال همزمان با تهران، ۲۰ استان براساس ظرفیت و توانمندیهای خود میزبان جشنواره موسیقی فجر هستند، در حال رایزنی و کمک به سایر استانها هستیم تا آنها نیز میزبان این رویداد شوند.
افزایش ۴۰ درصدی بودجه
مرآتی با اشاره به افزایش ۴۰ درصدی بودجه جشنواره موسیقی فجر نسبت به سال گذشته اظهارداشت: بودجه جشنواره چهلم ۱۸ میلیارد تومان است. این جشنواره با یک افزایش و استقبال ۴۰ درصدی برنامهریزی شده است و امیدواریم هنرمندان و به خصوص مردم بتوانند از این جشنواره به نحو شایستهای بهرهمند شوند.
دبیر اجرایی چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر درباره تعیین قیمت بلیت اجراهای این جشنواره گفت: کمیته بلیتفروشی که از دو سه هفته گذشته شروع به فعالیت کرده در حال تعیین قیمت نهایی بلیت است، وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و ستاد جشنواره برای قیمتگذاری به ارتقای سطح سلیقه موسیقایی به خصوص در گونه موسیقی دستگاهی و عدالت شنیداری برای تمامی طبقات اجتماعی جامعه توجه دارد و سعی میکند قیمتها را خیلی متعادل کند.
مرآتی افزود: امسال با دستور معاون امور هنری وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تمهیدات و تخفیف ۵۰ درصدی بلیت اجراها و ارکسترهای ویژه موسیقی برای هنرستانها، دانشگاهها و دانشجویان در نظر گرفته شده است تا آنان بتوانند از این رویداد استقبال کرده و بلیت اجراها را راحتتر خریداری کنند و سطح علمی و تئوریشان ارتقا پیدا کند.
چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر به دبیری رضا مهدوی، ریاست احمد صدری، مدیریت اجرایی محمدعلی مرآتی، به همت معاونت هنری و با همکاری دفتر موسیقی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی و انجمن موسیقی ایران و بنیاد رودکی از ۲۳ تا ۲۹ بهمن ماه امسال در تهران و استانهای کشور برگزار میشود.