روایت پر جزئیات از تلاش پروفسور حسین بهاروند، سریال «ذهن زیبا» را برای جوان امروز که الگوی زنده و محترمی را پیش رو دارد دیدنی کرده و جرقه مهمی در ذهن مخاطبان برای قدردانی از دانشمندان ایرانی زده‌است.

تولید سریال درباره شخصیت‌های بزرگ و تاثیرگذار همواره با اقبال از سوی مخاطبان تلویزیونی همراه است.

تولید اثر درباره شخصیت برجسته و دانشمندی که در زمانه امروز زیست می‌کند، این اثر را از دیگر آثار زندگی‌نامه‌ای متمایز می‌کند

مجموعه‌هایی که به تمام یا بخشی از زندگی یک شخصیت می پردازند علاوه براینکه می‌توانند الگو برای نسل جوان باشند به نوعی قدردانی و کمک به شناخت مخاطب از آن شخصیت محسوب می‌شوند. طی سال‌ها سریال‌هایی درباره دانشمندان ایرانی ساخته شده‌است. از ابن سینا و غیاث‌الدین جمشید کاشانی(منجم ایرانی)، زکریای رازی و ملاصدرا تا دکتر محمد قریب که وجه اشتراک همه‌شان نگاه یادواره‌ای و احترام به پیشکسوتان تاریخ ایران بوده‌است؛ اما در این روزها محمدرضا خردمندان با سریال «ذهن زیبا» به زندگی پروفسور حسین بهاروند، دانشمند شاخص ایرانی می‌پردازد که با فعالیت‌های برجسته‌اش درباره سلول‌های بنیادی به پدر سلول‌های بنیادی شناخته شده و در قید حیات است.

تولید اثر درباره شخصیت برجسته و دانشمندی که در زمانه امروز زیست می‌کند، این اثر را از دیگر آثار زندگی‌نامه‌ای متمایز می‌کند.

جامعه علمی کشور در تصویر

مهم‌ترین ویژگی این اثر، معرفی دانشمندی است که مانند بسیاری از جوانان مستعد از فرصت‌های پیش رو بهره برده، در دانشگاه‌های ایران تحصیل کرده و با پشتکار و علاقه‌ای که به علم داشته، مدارج علمی مهمی را کسب کرده و به‌عنوان چهره‌ای جهانی شناخته شده‌است. نکته مهمتر از معرفی یک شخصیت علمی در این سریال، معرفی یک موسسه تحقیقاتی و آشنا کردن مخاطب با زنده‌یاد سعید کاظمی آشتیانی بنیان‌گذار پژوهشگاه رویان است که با تلاش‌های بی‌وقفه خود در زمینه‌های جنین‌شناسی، سلول‌های بنیادی و تولیدمثل‌ نقشی بی‌بدیل در پیشرفت علم و فناوری کشور ایفا کرد و مسیر این پیشرفت را به دست دانشمندانی مانند حسین بهاروند سپرد.

اقتباس آزاد از کتاب «سلول‌های بهاری»

محمدرضا خردمندان را با سریال «از سرنوشت» می‌شناسیم. وی که با دو فیلم «بیست و یک روز بعد» و «ناتوردشت» در سینما هم توانسته تاثیرگذار باشد با همراهی اکبر تحویلیان تهیه کننده سریال، اثری در خورد توجه را در سیمافیلم تولید کرده که به دلیل زمان پخش مناسبش در ایام رمضان توانسته مخاطبان را با خود همراه کند.

نکته مهم در این انتخاب وجه اقتباسی بودن این سریال است که به آن ارزش و بهای بیشتر داده است این سریال با اقتباس آزاد از کتاب «سلول‌های بهاری» به قلم بهنام باقری زندگی پدر دانش‌ سلول‌های بنیادی ایران‌، دستاوردهای علمی و زندگی شخصی او را به‌گونه‌ای جذاب و دراماتیک به تصویر می‌کشد.

در تاثیر این اقتباس می‌توان به علاقه‌مند شدن مخاطب به مطالعه این اثر که یکی از برگزیدگان چهاردهمین دوره جایزه جلال بود اشاره کرد. همین کنجکاوی مخاطب او را به شناخت بیشتر از موسسه رویان و شخصیت دکتر کاظمی آشتیانی می‌برد و جوانان و نوجوانان را با پیشرفت‌های ایران و نخبه‌هایی که در ایران ماندند و هستند آشنا کرده موجب غرور و افتخار به سرزمین‌شان می‌شود.

قدردانی از یک الگوی زنده علمی با «ذهن زیبا»

روایت هنرمندانه غیرخطی

خردمندان با روایت غیرخطی زندگی پروفسور بهاروند که آمیخته به یادآوری گذشته و بیان خاطرات پدر با دخترش است تلاش کرده با فلاش‌بک‌هایی زندگی‌اش را برای مخاطب مرورکند. نوع روایت و نقطه پیوند زمان حال و گذشته هم هر بار اتفاقی ساده در این سفر پدرو دختری است که پیوستگی مناسبی را در قصه ایجاد کرده است.

مخاطب مشتاق است که گذشته این پدر دانشمند را بداند و با این شیوه در هر قسمت از سریال با یک فصل مهم از زندگی پروفسور بهاروند آشنا می‌شود. با این حال جذابیت این روایت به نگاه جزئی و دقیق از شیوه و سبک زندگی این دانشمند است که به زیبایی روابط خانوادگی او را به تصویر می‌کشد.

روایتی ملموس و واقعی از خانواده‌ای متوسط با پدری زحمتکش و فهیم و مادری صبور و آگاه که زمینه رشد فرزندانش را فراهم کرده‌است.

اهمیت نقش‌های فرعی با بازیگران پیشکسوت

انتخاب بازیگران سریال هم هوشمندانه بوده‌است. سپردن نقش‌های کوتاه به بازیگران شناخته شده امتیاز دیگری به این اثر داده‌است. حضور رضا بنفشه‌خواه در نقش آقای احسانی، فریده سپاه‌منصور، عزت‌الله رمضانی‌فر، مائده طهماسبی، آتش تقی‌پور و احسان امانی که شاید چند سکانس در این اثر حضور دارند نه تنها خاطرات مخاطبان را با این شخصیت‌ها زنده کرده بلکه نشان از اهمیت و دقت کارگردان به نقش‌های فرعی دارد.

این انتخاب در نقش‌های اصلی هم موفقیت‌آمیز بوده‌است. انتخاب امیرعلی دانایی که با سریال تاریخی «کلاه پهلوی» به شهرت رسید و بازیگر کم‌کار و غیرتکراری تلویزیون است سوای شباهتش به پروفسور بهاروند به دلیل بازی خوبی که در «ذهن زیبا» دارد قابل تحسین است.

دانایی متناسب با شخصیت حسین بهاروند رفتاری محترم و دلسوز دارد و در مقام همسر، پدر و دانشمند شخصیتی آرام و مهربان و کنشمند دارد به طوری که مخاطب او را در این نقش باور کرده پذیرفته‌است. این اتفاق در انتخاب کوروش سلیمانی در نقش شهید سعید کاظمی آشتیانی‌، رئیس رویان هم به درستی رخ داده‌است. همچنین انتخاب محمد نادری و زهرا داوودنژاد در نقش پدر و مادر حسین بهاروند، هم مناسب بوده و مخاطب با آن‌ها همراهی کرده‌است.

قدردانی از یک الگوی زنده علمی با «ذهن زیبا»

دانشمند ایرانی الگوی جوان ایرانی

سریال «ذهن زیبا» که نامش یادآور فیلمی به همین نام ‌، محصول ۲۰۰۱، درباره جان نش ریاضی‌دان مشهور آمریکایی با بازی راسل کرو است. به دلیل روایت درست، چینش محکم و استوار وقایع از کودکی، نوجوانی، جوانی، سربازی و تحصیل او در دانشگاه سریال موفقی است.

روایت پر جزئیات از تلاش یک جوان و تصویری محترم از خانواده ایرانی که مانند بهاروند، صدها دانشمند و افراد موفق را تربیت کرده، سریال «ذهن زیبا» را برای جوان امروز که الگوی زنده و محترمی را پیش رو دارد دیدنی کرده و جرقه مهمی در ذهن جوانان برای قدردانی و الگو گرفتن از دانشمندان ایرانی زده‌است.

مجموعه تلویزیونی «ذهن زیبا» که این شب‌ها روی آنتن شبکه یک سیما قرار دارد، یکی از چهار سریال ویژه ماه رمضان است که حالا به نیمه رسیده و قرار است تا پیش از شب‌های قدر به پایان برسد.

*منتقد سینما و تلویزیون

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *