به گزارش مرز اقتصاد, ژاپن با کمبود نیروی انسانی در حوزه مراقبت از سالمندان مواجه است و همین امر باعث شده این کشور از روباتهای هوش مصنوعی برای ارائه خدمات درمانی به سالمندان استفاده کند. این روباتها با توانمندیهایی همچون تشخیص احساسات فرد سالمند، نظارت بر وضعیت جسمیو روحی آنها و حتی تعاملات اجتماعی، میتوانند کیفیت زندگی سالمندان را به طور قابلتوجهی بهبود بخشند.
روباتهای هوش مصنوعی نه تنها میتوانند به عنوان نیروی کمکی در پرستاری و مراقبت از سالمندان نقشآفرینی کنند، بلکه فرصتی برای بازتعریف روابط انسانی و تکنولوژی فراهم میآورند. هرچند هنوز چالشهایی همچون هزینههای بالا و مسائل اخلاقی مرتبط با استفاده گسترده از این فناوری وجود دارد، اما بیشک آیندهای که در آن روباتها بهعنوان حامیان سالمندان عمل میکنند، روشن به نظر میرسد. ژاپن با تلاش برای بهرهبرداری کامل از این فناوری، میتواند الگویی برای سایر کشورها باشد.
ممانعت از زخم بستر سالمندان
یکی دیگر از بهترین روباتهایی که به سالخوردگان خدمات ارائه میدهد، روبات انساننمای هوشمند ۱۵۰ کیلوگرمیAIREC است. این روبات را میتوان یک مراقب واقعی برای خدماترسانی به جمعیت سالمند ژاپن دانست که میتواند در نشستن، لباس پوشیدن، تا کردن لباس و انجام کارهای خانه به سالمندان کمک کند، همچنین با پهلو به پهلو کردن سالمند بیمار، از زخم بستر وی جلوگیری یا حتی بدون کمک دیگران به تعویض پوشک سالمندان کمک کند.
روبات آوازهخوان
یکی از مشکلات سالمندان، تنهایی آنهاست. برای حل این مشکل در ژاپن از روباتی شبیه حشره استفاده میشود که با آواز خواندن سعی میکند اوقات خوشی برای سالمندان رقم بزند. این روبات همچنین میتواند برای تمرینهای کششی سالمندان به پرستاران کمک کند.
سلامت سالمندان زیر ذرهبین روباتها
در ژاپن همچنین از روبات Dinsow برای نظارت بر سلامت سالخوردگان و یادآوری زمان استفاده از داروهای آنها استفاده میشود. یکی دیگر از روباتهای حامیسالمندان OriHime است که به آنها کمک میکند با اعضای خانواده ارتباط بهتری برقرار کنند و در انجام کارهای روزمره مشارکت داشته باشند.
آخرین دستاورد فناوری در زمینه روباتهای هوشمند، روبات «نئو گاما» (Neo Gamma) یک روبات انساننمای خانگی است که نه تنها قادر به انجام کارهای خانه است، بلکه میتواند به عنوان یک مراقب برای سالمندان و افراد معلول عمل کند. این روبات به طور خودکار عمل میکند، اما در صورت لزوم میتوان آن را از دور هم کنترل کرد.
روبات دیگری که نقش کلیدی برای فعالیت سالمندان ژاپنی ایفا میکند، Pepper یک روبات اجتماعی است که میتواند با سالمندان تعامل کند، احساسات آنها را تشخیص و مکالمات سادهای انجام دهد. این روبات برای سرگرمی، آموزش و حتی یادآوری داروها به سالمندان طراحی شده است.
ژاپنیها حتی برای خواب سالمندان هم راهکارهایی در نظر گرفتهاند. یکی از این روباتها، روبات ناظر خواب کوچک و مجهز به یک حسگر قوی است که زیر تشک سالمندان قرار میگیرد تا شرایط خواب آنها را کنترل کند و در صورت وجود مشکل به پرستاران هشدار دهد.