هرمزگانهرمزگان
به گزارش مرز اقتصاد, استان هرمزگان با وجود برخورداری از صنایع بزرگ فولادی، آلومینیوم، بنادر تجاری و مسافری و یدک کشیدن‌ عنوان پایتخت اقتصادی ایران، همچنان با محرومیت دست و پنجه نرم می‌کند. این استان با پتانسیل‌های فراوان دارای نرخ بالای بیکاری است. رتبه اول فقر و بیکاری برازنده این استان مهم و استراتژیک نیست. استانی که با درآمد سرشار از واردات و صادرات، تولیدات صنایع و کشاورزی و درآمد گمرکات و… می‌تواند چند استان کشور را اداره کند؛ از نبود زیرساخت‌های بسیاری رنج می‌برد. هرمزگان در زمینه زیرساخت‌های آموزشی، فرهنگی، بهداشت ودرمان، ورزشی و… با عقب‌ماندگی‌های زیادی روبه‌رو است که برای رفع آنها نیازمند توجه ویژه دولت است.
صیادان استان هرمزگان سال‌ها با مشکل عدم صدور مجوز برای صیادی روبه‌رو هستند به گونه‌ای که برخی از آنها عطای صیادی را به لقای آن بخشیده به دنبال شغل و حرفه‌ای دیگر رفته‌اند. برخی دیگر نیز به جمع بیکاران اضافه شده و دسته‌ای دیگر نیز رو به صید قاچاق آورده‌اند. صید ترال و صید خارج از فصل هم ازجمله مشکلات این روزهای صیادان هرمزگانی است. باید فکری اساسی برای حل مشکلات صیادان که بخش بزرگی از جامعه هرمزگان را تشکیل می‌دهند و زندگی آنها وابسته به دریا و صید است، کرد. پرورش دهندگان میگو نیز با مشکلات مختلف از جمله نرخ بالای بیمه مزارع روبه‌رو هستند.
واگذاری زمین‌های پرورش میگو در سواحل و جزایر هرمزگان به متقاضیان بومی، نه افراد خاص، یکی دیگر از مطالبات مردم این استان است. در بخش کشاورزی هم کشاورزان این استان درچند سال اخیر در بسیاری از موارد به دلیل وجود دلالان، نبود مشتری وعدم صادرات محصولات صیفی در فصل برداشت دچار ضرر و زیان شدند که محصولاتشان حتی کفاف هزینه برداشت محصول و پول بذر را هم نداد که مجبور شدند آنها را کف جاده معدوم و خوراک دام کنند.  در بخش فرهنگ وهنر نیز استان اقتصادی، با کمبود زیرساخت‌ها روبه‌رو است. توسعه زیرساخت‌های فرهنگی درهرمزگان نیازمند اختصاص اعتبار لازم است. اشتغال جوانان بومی این استان در صنایع و بنگاه‌های اقتصادی از آرزوهای دیرینه و از مطالبات مردم هرمزگان است. هرمزگانی‌ها امیدوارند دولت چهاردهم در این خصوص نگاه ویژه‌ای به آنها داشته باشد.راه‌های هرمزگان به عنوان شریان حیاتی کشور که به واسطه اتصال آن به بندرشهیدرجایی بیشترین تردد خودروهای سنگین را به خود اختصاص داده، از متوسط کشوری عقب‌تر است. جاده ترانزیتی بندرعباس-سیرجان با حجم بالای ترافیک، وضعیت چندان مطلوبی ندارد. این مسیر به دلیل نبود راه جایگزین به هنگام بروز حادثه بویژه در نزدیکی تونل‌های مسیر برای ساعت‌ها مسدود شده و تردد دچاراختلال می‌شود. ضروری است برای این مشکل دولت چاره‌اندیشی  کند. حوزه ورزش هرمزگان بویژه ورزش روستایی به‌رغم داشتن ورزشکاران مستعد در بخش زیرساخت‌ها همچون دیگر بخش‌ها دچار عقب‌ماندگی شده است که نگاه ویژه دولت را می‌طلبد. پروژه‌های نیمه‌تمام بسیاری در گوشه و کنارهرمزگان به دلایل مختلف از جمله کمبود اعتبار به حال خود رها شده‌اند. تعیین تکلیف و تکمیل پل خلیج فارس یکی دیگر از مطالبات بر زمین مانده مردم هرمزگان است؛ طرحی که نه صرفاً یک پروژه استانی و شهرستانی، بلکه نمادی از آرزوهای توسعه‌ای ملی بوده وسال‌هاست در میان امواج وعده‌ها و تردیدها سرگردان مانده است.
مردم جزایر استان هرمزگان به عنوان حافظان خلیج همیشه فارس و پاسداران تنگه هرمز امیدوارند دولت چهاردهم در راه‌اندازی بازارچه‌های مرزی که معیشت مرزنشینان با آن گره خورده است اعتبارویژه در نظربگیرد.
انتظارعموم مردم هرمزگان از سفر رئیس‌جمهوری به پایتخت اقتصادی ایران، تصویب مصوبات خوب و قابل اجرا برای توسعه هرمزگان و رفع مشکلات ریز و درشت آن است. مردم استان هرمزگان امیدوارند رئیس‌جمهوری به مردم سراسر این استان بویژه مناطق محروم همچون کوهشاه احمدی نگاه ویژه‌ای داشته باشد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *