بر اساس آخرین اخبار خودرو و طبق گزارش آماری تجمیعی فروردین ماه سال ۱۴۰۴ که توسط وزارت صنعت، معدن و تجارت منتشر شده، صنعت خودروسازی کشور در نخستین ماه سال با کاهش تولید روبرو شده است. آمارها نشان می‌دهد که در فروردین ماه سال جاری، مجموعاً ۶۰ هزار و ۴۷۰ دستگاه از انواع خودروها در کشور تولید شده است که در مقایسه با تولید فروردین ماه سال گذشته (با ۶۱ هزار و ۷۰۸ دستگاه)، کاهش ۲ درصدی را تجربه کرده است.از مجموع کل خودروهای تولیدی در فروردین ماه ۱۴۰۴، سهم خودروهای سواری ۴۴ هزار و ۳۱۵ دستگاه بوده است. این آمار بیانگر آن است که دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور، یعنی ایران‌ خودرو و سایپا، کماکان نقش اصلی را در تولید خودروهای سواری ایفا می‌کنند و تمرکز تولید بر این دو شرکت بیشتر از سایر تولیدکنندگان است.

در میان آمارهای تولید خودرو در فروردین ماه ۱۴۰۴، یک نکته قابل توجه به چشم می‌خورد و آن نیز توقف تولید رانا ایران خودرو است. آمارها نشان می‌دهد که در فروردین ماه سال جاری، ۹۶۰ دستگاه از این خودرو تولید شده است، اما در اردیبهشت ماه هیچ دستگاهی از رانا تولید نشده است. این موضوع می‌تواند نشان‌دهنده برنامه‌ریزی ایران‌ خودرو برای توقف تولید این محصول باشد.

نگاهی به آمار تولید ایران خودرو و سایپا در فروردین ۱۴۰۴

آمار تولید ایران خودرو و سایپا

در حالی که تولید خودروهای سواری در فروردین ماه سال جاری رشد نسبتاً خوبی را تجربه کرد، تولید وانت با افت شدیدی روبرو شد. بررسی جزئی‌تر آمارها نشان می‌دهد که این تغییرات، ناشی از عملکرد متفاوت دو خودروساز بزرگ کشور، یعنی ایران‌ خودرو و سایپا است.

در نخستین ماه سال ۱۴۰۴، مجموعاً ۶۰ هزار و ۴۷۰ دستگاه از انواع خودروها در کشور تولید شده است. از این میان، سهم خودروهای سواری با ۹۲.۹ درصد، معادل ۵۶ هزار و ۱۹۱ دستگاه بوده است. این رقم در مقایسه با ۵۳ هزار و ۳۳۹ دستگاه تولید شده در فروردین ماه سال گذشته، نشان‌دهنده رشد ۵.۳ درصدی است.
در مقابل رشد تولید خودروهای سواری، تولید وانت در فروردین ماه سال جاری با افت شدیدی روبرو شده است. در این ماه تنها ۳ هزار و ۱۹۷ دستگاه وانت در کشور تولید شده است که سهمی ۵.۳ درصدی از کل تولید خودرو را به خود اختصاص می‌دهد. این رقم در مقایسه با ۷ هزار و ۴۵۴ دستگاه تولید شده در فروردین ماه سال گذشته، کاهش ۵۷ درصدی را نشان می‌دهد. این کاهش چشمگیر می‌تواند ناشی از عوامل مختلفی از جمله کاهش تقاضا، مشکلات تامین قطعات و تغییر استراتژی تولید خودروسازان باشد.

تولید رانا ایران خودرو

از مجموع ۵۶ هزار و ۱۹۱ دستگاه خودرو سواری تولید شده در فروردین ماه ۱۴۰۴، ۴۴ هزار و ۳۱۵ دستگاه مربوط به تولیدات دو شرکت بزرگ خودروسازی کشور، یعنی ایران‌ خودرو و سایپا بوده است. این رقم نشان می‌دهد که این دو شرکت همچنان نقش اصلی را در تولید خودروهای سواری ایفا می‌کنند. همچنین، ۱۱ هزار و ۸۷۶ دستگاه خودرو سواری به صورت مونتاژی در کشور تولید شده است.
مقایسه این آمار با فروردین ماه سال گذشته نشان می‌دهد که تولید سواری‌های دو خودروساز داخلی از ۴۲ هزار و ۹۳۹ دستگاه به ۴۴ هزار و ۳۱۵ دستگاه رسیده است. همچنین، تولید خودروهای مونتاژی نیز از ۱۰ هزار و ۴۰۰ دستگاه به ۱۱ هزار و ۸۷۶ دستگاه افزایش یافته است.

تولید رانا ایران خودرو

بررسی دقیق‌تر آمار تولید دو خودروساز بزرگ کشور نشان می‌دهد که در فروردین ماه ۱۴۰۴، ایران‌ خودرو ۲۸ هزار و ۸۰۱ دستگاه خودرو سواری تولید کرده است که در مقایسه با ۲۳ هزار و ۸۶۳ دستگاه تولید شده در فروردین ماه سال گذشته، رشد ۲۰.۷ درصدی را نشان می‌دهد. در مقابل، سایپا با تولید ۱۵ هزار و ۵۱۴ دستگاه خودروی سواری، افت ۱۸.۷ درصدی را نسبت به ۱۹ هزار و ۷۷ دستگاه تولید شده در فروردین ماه سال گذشته تجربه کرده است.
به نظر می‌رسد ایران‌ خودرو در فروردین ماه سال جاری توانسته است با افزایش تیراژ تولید برخی از محصولات پرطرفدار خود، رشد قابل توجهی را رقم بزند. در مقابل سایپا با مشکلاتی در تامین قطعات و کاهش تولید برخی از محصولات خود روبرو شده است.

همان‌طور که اشاره شد، تولید وانت در فروردین ماه سال جاری با افت شدیدی روبرو شده است. این افت، در عملکرد هر دو خودروساز بزرگ کشور نیز قابل مشاهده است. در این ماه، ایران‌ خودرو تنها ۳۵۶ دستگاه وانت تولید کرده است که در مقایسه با فروردین ماه سال گذشته، کاهش ۷۱.۲ درصدی را نشان می‌دهد. سایپا نیز با تولید ۲ هزار و ۷۶۶ دستگاه وانت، افت ۵۵.۳ درصدی را تجربه کرده است.

پژو همچنان پیشتاز خط تولید ایران‌ خودرو

تولید رانا ایران خودرو

در فروردین ماه سال ۱۴۰۴، گروه صنعتی ایران‌ خودرو همچنان سهم زیادی در تولید خودروهای داخلی دارد، اما روندها و تغییرات در تیراژ مدل‌ها نشان‌دهنده استراتژی‌های متفاوت و تحولات بازار است. بیشترین سهم تولید در این گروه به محصولات خانواده پژو اختصاص یافته است. تولید پژو ۲۰۷ باوجود داشتن رتبه برتر در تولیدات، با کاهش ۱۵.۴ درصدی نسبت به سال گذشته، به ۹،۱۴۰ دستگاه رسیده است، اما هنوز هم جایگاه مهمی در سبد تولید خودروساز دارد.

در مقابل، سورن با روندی مثبت روبرو شده و تولید آن در این ماه به ۷،۸۲۸ دستگاه رسیده که بیش از دو برابر سال گذشته است. همچنین خودرو دنا با رشد ۱۱ درصدی تولید آن به تعداد ۵،۳۴۹ دستگاه رسیده است، که نشان می‌دهد این خودرو همچنان محبوب است و تقاضای بیشتری دارد. تارا نیز با رشد چشمگیر ۹۶.۴ درصدی، ۴،۶۷۰ دستگاه تولید داشته است.

در عین حال، تولید رانا ایران خودرو در ماه جاری متوقف شده است. این در حالی است که در فروردین ۱۴۰۳، تیراژ آن ۹۶۰ دستگاه بوده است. تاکنون خبری رسمی درباره توقف تولید این خودرو اعلام نشده است و ممکن است دلایل مربوط به تغییر استراتژی یا تامین باشد. همچنین، هایما با تولید ۱،۴۰۳ دستگاه نسبت به فقط ۶ دستگاه در سال گذشته، رشد بسیار قابل‌توجهی نشان می‌دهد.

کاهش تولید سایپا در فروردین ۱۴۰۴

کاهش تولید سایپا

عملکرد تولید گروه خودروسازی سایپا در این ماه نیز قابل توجه است. خانواده X200 که شامل تیبا، کوییک و ساینا است، با کاهش ۱۶.۶ درصدی، به تعداد ۹،۰۷۰ دستگاه رسیده است. تولید خودرو شاهین نیز در این ماه با کاهش ۴۰ درصدی به ۱،۹۶۸ دستگاه رسیده است.
پارس‌خودرو به‌عنوان زیرمجموعه سایپا، در فروردین ۱۴۰۴ تعداد ۴،۴۲۰ دستگاه تولید کرده است که نسبت به ۴،۸۷۳ دستگاه در سال گذشته، کاهش ۹.۳ درصدی دارد. گروه Q200 نیز که شامل محصولات اقتصادی و کم‌مصرف است با کاهش ۲۱ درصدی، ۳،۸۴۷ دستگاه تولید کرده، ولی تولید خودرو سهند در این ماه رشد قابل‌توجهی داشته است و از تنها دو دستگاه در سال گذشته به ۵۷۳ دستگاه افزایش یافته است.
در مجموع، سال ۱۴۰۴ برای صنعت خودرو ایران با تغییرات قابل‌توجهی همراه است. پایداری و رشد در تولید خودروهای خانواده پژو، خصوصاً سورن، دنا و تارا، نشان می‌دهد تمرکز بر مدل‌های محبوب و پرتقاضا ادامه دارد و احتمالاً استراتژی‌هایی برای پاسخگویی بهتر به نیازهای بازار در نظر گرفته شده است.کاهش تیراژ در برخی مدل‌ها مانند رانا و شاهین ممکن است ناشی از محدودیت یا تغییر در سیاست‌های مدیریتی باشد، در حالی که افزایش تولید هایما و سهند نشان‌دهنده تنوع بخشی به سبد محصولات است. سایپا نیز در حال تغییر استراتژی‌های خود، با کاهش در برخی مدل‌ها و رشد در دیگر محصولات، درحال توسعه و تنوع در تولید است.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *