به گزارش مرز اقتصاد، فروش خودروهای برقی اروپایی گروههای خودروسازی قدیمی که به دنبال فروش مدلهای کمآلایندهتر برای دستیابی به اهداف انتشار دی اکسیدکربن (CO2) اتحادیه اروپا هستند، از فروش «تسلا» پیشی گرفت.
«چارلز لستر»، مدیر دادههای شرکت تحقیقاتی «رو موشن» ( Rho Motion)، گفت: شرکت خودروسازی «تسلا» پیش از بهروزرسانی «مدل وای» (Model Y) خود، همچنان سهم بازار خود را از دست میدهد. او افزود: تولیدکنندگان خودروهای برقی مستقر در چین به افزایش فروش داخلی خودروهای تمام برقی ادامه دادند و در عین حال، به تقاضای رو به رشد برای خودروهای پلاگین هیبریدی در خارج از چین نیز پاسخ دادند.
خودروسازان جهانی با تعرفه واردات ۲۵ درصدی در آمریکا، دومین بازار بزرگ خودرو در جهان، مواجه هستند که باعث شده بسیاری از آنها چشمانداز خود را برای سال ۲۰۲۵ پس بگیرند.
موضع دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا، در قبال استانداردهای انتشار گازهای گلخانهای و ابهامات در مورد تعرفهها، مانع رشد خودروهای برقی در آمریکای شمالی شد. «لستر» گفت: قراردادهای دولت ترامپ در این ماه با بریتانیا و چین، تنها تاثیر اندکی بر فروش خودروهای برقی دارد اما نشانههای مثبتی برای این صنعت در آستانه مذاکرات احتمالی او با کره، ژاپن و اتحادیه اروپا هستند.
دادههای «رو موشن» نشان داد که فروش جهانی خودروهای تمام برقی و پلاگین هیبریدی در آوریل، به ۱.۵ میلیون دستگاه افزایش یافت. فروش در چین نسبت به ماه مشابه سال میلادی گذشته، ۳۲ درصد افزایش یافت و به ۰.۹ میلیون دستگاه خودرو رسید.
اروپا از افزایش ۳۵ درصدی ریجستری سالانه و رسیدن به ۰.۳ میلیون دستگاه خودرو خبر داد، در حالی که در آمریکای شمالی این میزان ۵.۶ درصد کاهش یافت و به ۰.۱ میلیون دستگاه رسیده است. فروش آوریل در سایر نقاط جهان، ۵۰ درصد افزایش یافته است. «لستر» گفت: فروش خودروهای پلاگین هیبریدی در سایر نقاط جهان از ابتدای سال میلادی جاری تاکنون، تحت تاثیر صادرات چین، تقریبا دو برابر شده است.
دولتها در سراسر جهان برای تشویق به استفاده از خودروهای برقی سیاستهایی اتخاذ کردهاند، در حالی که تنشهای تجاری و کند شدن بازارهای خودرو میتواند به تعطیلی کارخانهها و ضرر و زیان کسب و کارها منجر شود.
طبق گزارش رویترز، چین در ژانویه، یارانههای معاوضه خودرو را تا سال ۲۰۲۵ تمدید کرد تا ضمن احیای رشد اقتصادی، از کاهش فروش خودروهای برقی جلوگیری کند.