مردی که در کنار معرفی چهرههای سرمایه دار، پای جوانترها را هم به میدان سیاست باز کرده و از آنها برای حضور و خدمت در کاخ سفید دعوت کرده است، سیاستمدارانی که در سبق و سابقه آنها فقط ادامه وفاداری به ترامپ و سیاستهای اجراییاش است و قرار است برای وعدههای انتخاباتی رئیسجمهور یک مهر تأیید باشند.
«تولسی گبارد» یکی از سیاستمدارانی است که انتصاب او برای پست اداره اطلاعات ملی امریکا انتقادهای زیادی را به دنبال داشته و برخی حضورش در کاخ سفید را به منزله کنار زدن متحدان اروپایی ایالات متحده میدانند و معتقدند با حضور چهرههایی چون او ردپای روسها و چینیها بیشتر به مناسبات بینالمللی امریکا باز میشود و آیندهای را که امریکا از جنگ اوکراین متصور شده است با خطر مواجه خواهد کرد.
این سناتور پیشین دموکرات که از نوامبر ۲۰۲۴ به جرگه جمهوریخواهان پیوسته و سابقه حضور در جنگ عراق را در کارنامه دارد گفته «زمانی که ترامپ در کاخ سفید بود، نه تنها هیچ جنگ جدیدی را شروع نکرد، بلکه اقداماتی برای کاهش تنشها و جلوگیری از جنگها انجام داد. او شجاعتی را که ما از فرمانده کل قوا انتظار داریم، در استفاده از تمام تدابیر دیپلماسی نشان داد.»
اجماع بر سر نخواستن گبارد
انتخابها و انتصابهای رئیسجمهور آینده ایالات متحده البته با حرف و حدیثهای زیادی همراه شده، دموکراتها که در انتخابات ۵ نوامبر زمین بازی را به جمهوریخواهان تقدیم کردهاند فیلتر سفت و سختی را برای گزینههای معرفی شده دولت به کار گرفتهاند و حملات زیادی به اکثر چهرههای مطرح شده کردهاند.
به گزارش آسوشیتدپرس، سناتورهای جمهوریخواه روز یکشنبه در واکنشهایی به انتقادهای دموکراتها درخصوص گزینه معرفیشده «دونالد ترامپ» رئیسجمهور منتخب امریکا برای ریاست اداره اطلاعات ملی امریکا، مخالفت خود را ابراز کردند. دموکراتها هم «تولسی گبارد» گزینه ترامپ برای ریاست اداره اطلاعات ملی امریکا را فردی «سازشکار» میدانند که به ادعای آنها «روابط نزدیکی با ایران و روسیه» دارد و ظاهراً «جلسات مخفیانهای» را با رئیسجمهور سوریه برگزار کرده بود.
«تمی داکوُرث» سناتور دموکرات از ایالت ایلینوی با ابراز نگرانی نسبت به گبارد برای ریاست اداره اطلاعات ملی امریکا و با اشاره به سفر او به سوریه در سال ۲۰۱۷ به تلویزیون «سیانان» گفت: «گبارد در آن زمان نماینده دموکرات هاوایی در مجلس نمایندگان بود و طی این سفر با بشار اسد، رئیسجمهور سوریه مذاکراتی را برگزار کرد. من فکر میکنم او سازشکار است. جامعه اطلاعاتی ایالات متحده، او را به عنوان شخصی تلقی میکند که روابط دردسرسازی با دشمنان امریکا دارد. همچنین نگران هستم که او نتواند در مسأله بررسی سوابق مورد قبول واقع شود.»
همچنین جان بولتون مشاور سابق امنیت ملی ترامپ طی مصاحبهای انتخاب سباستین کورگا توسط ترامپ برای پست مشاور رئیسجمهور در امور ضدتروریسم را مورد حمله شدید قرار داد و کورگا را «کلاهبردار» خطاب کرد.
همه تندروها در یک کابینه
«پیت هگست» وزیر پیشنهادی دفاع، «مت گیتس» گزینه معرفیشده برای دادستان کل امریکا و «رابرت اف. کندی جونیور» وزیر معرفی شده برای حوزه بهداشت، از چهرههایی هستند که هر کدام بجز سیاستهای تند و جنگطلبانه، به مشکلات اخلاقی و جنسی و ضد انسانی متهم هستند و مستأجر آینده کاخ سفید را با موجی از انتقاد روبهرو کردهاند.
ترامپ البته بجز سیاسی کردن کابینه آینده خود کمی هم رنگ و لعاب اقتصادی برای انتخابهایش به کار برده، از انتخاب «ایلان ماسک» به عنوان وزیر وزراتخانهای تازه تأسیس به نام کارآمدی گرفته تا «اسکات بسنت» سرمایهدار برجسته امریکایی به عنوان وزیر خزانهداری.
«تام هومن، استیون میلر و کریستی نوم» نیز قرار است با دستور کار کنترل شدید بر مرزها و برنامه اخراج مهاجران از سرزمین امریکا سیاستهای ضد مهاجرتی دونالد ترامپ را دنبال کنند، سیاستی که پرچمدار اقدامات او در دولت اولش بود و به دلیل عدم تأمین بودجه از سوی کنگره ناتمام ماند و حالا قرار است با حضور این چهرهها عملیاتی شود.
«مارکو روبیو، مایک والتز، جان راتکلیف» برای تصدی وزارت خارجه، مشاور امنیت ملی امریکا و ریاست سی آی ای، نیز معرفی شدهاند تا امریکا را برای رویارویی با چین آماده کنند چرا که بر این باورند پکن بزرگترین تهدید اقتصادی و امنیتی برای امریکاست، سیاستهایی که اگر به ظاهر قرار است برای تقویت همه بازوهای ایالات متحده به کار گرفته شود اما در واقع احتمال بروز فضای جنگ طلبانه بین چندین ابرقدرت را بالا میبرد.
پولیتیکو در گزارش اخیر خود نوشت: اثرات ابهام در مورد انتخابها و برنامههای ترامپ، روی مجمع بزرگ امنیتی جهانی که آخر این هفته در هالیفاکس کانادا برگزار شد، پدیدار بود. به نوشته این نشریه، مقامات بلندپایه اروپایی و متحدانشان در این مجمع، مضطربانه سعی میکردند تا بتوانند حلقه درونی ترامپ را پیشبینی کنند.
اعلام اسامی سر میز شام!
این وضعیت در مجمع امنیت بینالملل هالیفاکس که وزیران امور خارجه و دفاع، قانونگذاران و مقامات ائتلاف نظامی ناتو برای بحث در مورد مسائل امنیتی جهانی گرد هم آمده بودند، به خوبی مشخص بود. شرکت کنندگان اروپایی حاضر در این مجمع، بر سر اینکه آیا مارکو روبیو که به عنوان وزیر پیشنهادی امور خارجه دولت ترامپ معرفی شده، در نحوه تداوم حمایت از اوکراین نقش خواهد داشت یا ایلان ماسک میلیاردر امریکایی و صاحب شرکت خودروسازی «تسلا» که قرار است عهده دارد یک وزارت جدید باشد، گمانه زنی میکردند. یا اینکه نقش مایک والتز به عنوان گزینه پیشنهادی مشاور امنیت ملی یا دونالد جونیور و تاکر کارلسون در مورد سیاست خارجی واشنگتن چه خواهد بود؟
یک دیپلمات ارشد حاضر در این نشست امنیتی که خواست نامش فاش نشود، به پولیتیکو گفت: «ما درگیر این سؤالات هستیم و صادقانه بگویم که همین حالا هم خسته شدهایم. اما نمیتوانیم این وضعیت را نادیده بگیریم. این مسأله مهمی است.»
این نشریه در ادامه با اشاره به اینکه نگرانی سران اروپایی حاضر در نشست یاد شده بیمورد نیست، آورده است: درست زمانی که شرکتکنندگان این مجمع در حال صرف شام بودند، ترامپ در اقامتگاهش در فلوریدا نشسته و به سرعت در حال اعلام اسامی بیشتر برای دولت دومش بود.