سیدجلال الدین علوی مدیرکل همکاریهای اقتصادی چندجانبه وزارت امور خارجه با تاکید بر توسعه روابط تجاری کشورهای عضو همکاری اکو، از ایجاد بازار منطقهای برق اکو خبر داد. به گفته وی ایران تلاش میکند تا ضمن کم اثر کردن تحریمها، نقش موثری در بازار انرژی منطقه و اکو ایفا کند.
سیدجلال الدین علوی سبزواری مدیرکل همکاریهای اقتصادی چندجانبه وزارت امور خارجه با بیان اینکه تلاش ایران افزایش همکاریها با سازمان همکاری اقتصادی اکو است، بیان کرد: نشست معاونان وزیر کشورهای عضو اکو در این راستا بوده است و اخیرا هم جلسه وزرای اکو را در شهر مشهد داشتیم و اکنون معاونان وزرا در تلاشاند تا آن مصوبات را بررسی و تبادل نظر کنند. همچنین تغییر و تحول در خصوص ساختار اکو است که با هم بررسی کنند و جلسه امروز در مورد بایدهای سازمان است که باید مد نظر قرار گیرد.
وی افزود: بررسی چشم انداز آینده اکو ۲۰۳۵-۲۰۲۵ که افق ده ساله سازمان است مورد بررسی معاونان وزرا قرار خواهد گرفت. چون سالجاری این چشم انداز به اتمام میرسد و باید افق آینده آن را ترسیم کنیم. محورها و جهت گیریهای آن هم مشخص میشود.
مدیرکل همکاریهای اقتصادی چندجانبه وزارت امور خارجه در مورد موضوع تحریمهای ایران و ضرورت افزایش همکاریهای منطقهای بیان کرد: سازمان همکاری اکو در فعالیت ۶۰ ساله خود همواره در تلاش برای توسعه روابط با دنیا بوده است. قطعا تحریمها اثری بر فعالیت این سازمان نخواهد داشت، اما در مورد ایران یکی از موضوعات بحث تبادلات مالی و توسعه تجارت است که راهکارهایی برای همکاری جمعی وجود دارد. با توجه به اینکه کشورهای همسایه هستند راهکارهای جایگزینی برای کم اثر کردن تحریمها برای ایران وجود دارد.
علوی سبزواری در پاسخ به سوالی در خصوص رفع موانع تجاری بین کشورهای عضو اکو هم بیان کرد: در چشم انداز ۲۰۲۵ پیش بینی شده بود که سازمان همکاریهای اکو به سمت منطقه تجارت آزاد حرکت کند و اتفاقی که برای ایران در منطقه اوراسیا افتاد، در منطقه اکو هم اتفاق بیافتند. اما فعلا موافقنامه تجارت ترجیحی است که در حال مذاکره برای اجرا است و به دنبال آن مذاکرات تجارت آزاد همانطور که در چشم انداز ۲۰۲۵ پیش بینی شده بود انجام خواهد شد.
وی در پاسخ به سوال دیگری در خصوص نقش آفرینی ایران در بخش انرژی بین کشورهای اکو هم توضیح داد: یکی از اولویتهای همکاریهای اقتصادی اکو بخش انرژی است؛ هم در بخش نفت و گاز و هم انرژی پاک و تجدید پذیر؛ لذا این همکاریها در دستور کار است و کشورها هم مایل به همکاری هستند. ایجاد بازار منطقهای برق اکو هم در دستور کار است که امیدواریم بزودی محقق شود. برخی از کشورهای عضو سازمان اکو توانایی و ظرفیت تولید برق را دارند، بنابراین با استفاده از این ظرفیت میتوان بازار برق منطقهای را با تجربه بازار مشترک برق اروپا، ایجاد کرد.