آندژی دوداآندژی دودا

به گزارش مرز اقتصاد، «آندژی دودا» رئیس جمهور لهستان در مصاحبه‌ای با پایگاه خبری بلومبرگ گفت: «معتقدم که ما می‌توانیم هر دو راه حل را بپذیریم. این دو ایده نه متضاد هستند و متقابل.»

این اظهارنظر از سوی رئیس جمهور لهستان پس از آن مطرح شد که «دونالد تاسک»، نخست‌وزیر این کشور در ماه مارس به پارلمان گفت که ورشو ممکن است به دنبال دسترسی به سلاح‌های هسته‌ای باشد و اذعان داشت که او در حال «گفت‌وگوهای جدی» درباره پیشنهاد امانوئل ماکرون، رئیس‌جمهور فرانسه برای استفاده از ظرفیت‌های هسته‌ای پاریس برای دفاع از متحدان اروپایی است.

تلاش بی‌وقفه لهستان برای انجام برنامه جاه طلبانه تسلیحاتی ناشی حمله فوریه ۲۰۲۱ روسیه به اوکراین است. لهستان با ۴.۷ درصد تولید اقتصادی، بزرگترین کشور عضو ناتو است که در امر دفاعی هزینه می‌کند. ورشو همچنین از حمایت مالی اتحادیه اروپا برای تقویت مرزهای خود با بلاروس و منطقه کالینینگراد روسیه استفاده کرده است.

اما تلاش‌های دودا برای لابی با دولت قبلی ایالات متحده با هدف مشارکت دادن ورشو در برنامه اشتراک هسته‌ای واشنگتن نتیجه‌ای نداشت. اشتراک‌گذاری هسته‌ای می‌تواند به شکل میزبانی از تسلیحات اتمی ایالات متحده در خاک کشورهای متحد، همانطور که چندین عضو ناتو در اروپا انجام می‌دهند، یا حضور جنگنده‌های اسکورت یا شناسایی برای یک ماموریت هسته‌ای باشد.

رئیس جمهور لهستان از ادامه تلاش‌های خود دفاع کرد و گفت که این وظیفه ناتو است که در برابر «رفتار تهاجمی روسیه» بایستد. در سال ۲۰۲۳، «ولادیمیر پوتین»، رئیس‌جمهور روسیه گفته بود که مسکو برخی از سلاح‌های هسته‌ای تاکتیکی خود را در بلاروس مستقر کرده است؛ اقدامی که باعث نگرانی کشورهای منطقه شده بود.

دودا که کمتر از چهار ماه دیگر در کاخ ریاست جمهوری لهستان است، افزود: «ناتو چطور به این گفته‌های روسیه پاسخ می‌دهد؟ پاسخ من کاملا مشخص است. ما از شما دعوت می‌کنیم تا در خاک لهستان به اشتراک گذاری هسته‌ای بپردازید.»

در همین حال، استقبال لهستان از پیشنهاد ماکرون می‌تواند با موانع متعددی روبه‌رو شود، زیرا سپر هسته‌ای فرانسه مستقل از تضمین‌های امنیتی ناتو است که به لهستان می‌رسد. ورشو همچنین متعهد است که خود به عنوان یکی از امضاکنندگان معاهده منع گسترش تسلیحات هسته‌ای به سلاح اتمی دست پیدا نکند.

پاریس و ورشو اخیرا یک توافق دو جانبه را که شامل همکاری‌های عملی، انرژی هسته‌ای و دفاعی می‌شود، امضا کرده‌اند.

مساله دیگری که رئیس جمهور لهستان آن را با بلومبرگ در میان گذاشت، افزایش استقرار نیروهای آمریکایی در قلمرو لهستان است که در پی حمله روسیه به اوکراین انجام شده و فرودگاه Rzeszow-Jasionka در شرق لهستان به مرکز ۹۰ درصد کمک‌های نظامی غرب به کی‌یف تبدیل شده است.

آندژی دودا که روابط نزدیکی با ترامپ برقرار کرده و در ماه فوریه در واشنگتن با او ملاقات کرد، گفت: «به طور قطع هیچ دلیلی برای ادعای کاهش تعداد نیروهای ارتش آمریکا در لهستان وجود ندارد.»

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *