کتاب «ایران التعددیه و العرفان» نوشته بدر العبری، نویسنده عمانی حاصل سفرهای او به ایران و گفتوگوها با شخصیتهای مختلف برای آشنایی مخاطبان عربی با حقیقت ایران ورای تصویرهای معمول و متداول است.
به گزارش مرزاقتصاد به مسقط، همزمان با نمایشگاههای کتاب در هر کشور، کتابهای مختلفی رونمایی یا برای اولین بار عرضه میشود. یکی از کتابهایی که در بیست و نهمین نمایشگاه کتاب مسقط (چهارم تا چهاردهم اردیبهشت) ارائه شد، کتاب «ایران التعددیه و العرفان» نوشته بدر العبری است.
العبری نویسنده و کارشناس مسائل ایران و عضو انجمن نویسندگان عمان است و پیش از این نیز سفرنامههای خود را از سفر به ایران در قالب گزارشهای غیررسمی منتشر کرده بود.
وی در گفتوگو در مورد روند نوشتن این کتاب اظهار داشت: نکته اصلی این کتاب عرفان، انسان و تنوع فرهنگی و مذهبی انسانهاست. این کتاب دانشگاهی نیست و ببشتر کتابی برای مردم عادی و نتیجه سفرهای متعدد من به ایران است.
العبری ادامه داد: وقتی در سال ۲۰۱۷ به ایران رفتم، این موضوع به ذهنم رسید که در مورد ایران و سفر به این کشور بنویسیم. همان سال به دعوت جامعه المصطفی به ایران رفتم و تصمیم گرفتن مردم ایران را از دید فرهنگی و دینی توصیف کنم.
وی افزود: البته قبلا هم سفرنامه های خود را به ایران در قالب روایت نوشته بودم. اما بعد با توجه به روابطی که با شخصیت هایی مانند (مرحوم) آیت الله تسخیری داشتم قرار شد به شکل مرتبتر و رسمیتری بنویسیم.
این نویسنده با اشاره به سفر دیگری در سال ۲۰۲۲ گفت: در این سفر گفت و گوهای زیادی در رشته های مختلف عرفان از مکتب ابن عربی تا دیدگاه امام خمینی (ره) داشتم و سعی کردم در این جلسات رمز و و رازهای عرفان ایرانی را بهتر بشناسم. در همین سفر بود که به اصفهان رفتم و با ارامنه ارتدوکس این شهر دیدار و گفت و گو کردم. سفری هم به یزد رفتم و عقاید و اندیشه های اصلی زرتشت را از زبان زرتشتی ها شنیدم. پیش از این نیز با زرتشتیهای هند دیدار کرده بودم. در جریان این سفر نگاه عرفانی ارامنه و زرتشت را هم در این کتاب مطرح کرده ام.
وی گفت: سال ۲۰۲۳ به شیراز رفتم، زمانی که عید نوروز و ماه مبارک رمضان همزمان شده بود، در این سفر به موضوع پایان ماه مبارک رمضان و تقارن آن با عید نوروز توجه کردم و با استاندار، روشنفکران، نویسندگان استان فارس جلسات بحث و گفت و گوی زیادی داشتم که یکی از موضوعات این جلسات، یهودی های ساکن شیراز بود.
این نویسنده عمانی تاکید کرد: سال ۲۰۲۴ نیز سفری به تهران داشتم و با علمای اهل تسنن و مجمع تقریب مذاهب دیدار کردم، همچنین به قم و مشهد رفتم و با مدیران مدارس مختلف مذهبی صحبت کردم. در اهواز هم با افراد مختلف به خصوص عربزبانان این منطقه و آیت الله جزایری و برخی پیروان صایبیها در اهواز، عشایر، اهالی خرمشهر و آبادان دیدار و در مورد مدارس مختلف و دانش آموزان مدارس دینی تحقیق کردم.
وی با اشاره به وقایع منطقه و غزه بعد از سال ۲۰۲۴ گفت: میخواستم به شهرهای دیگر ایران به خصوص مناطق شمالی و شمال شرقی نیز سفر و در مورد تنوع فرهنگی و دیدگاه آنان به موضوع عرفان نیز توضیح دهم ولی بعد تصمیم گرفتم این کتاب را چاپ کنم شاید در این شرایط منطقه باعث نزدیکی مواضع فرق مختلف مسلمانان شود.
وحدت مسلمانان
وی در مورد راهکار نزدیک شدن بیشتر مسلمانان نیز گفت: تمرکز کاری من بیشتر روی انسان و مسلمانان است. باید بدانیم هر کشوری و هر ملتی خصوصیات خود را دارد و باید به همه ارزش های آنها احترام گذاشت.
العبری ادامه داد: این کتاب تجربه کوچک من است و با توجه به اینکه ایران جایگاه خاصی در منطقه دارد و به عمان هم نزدیک است، قصد دارم موانع بین دو طرف و بین ایران و کشورهای دیگر را از بین ببرم. مخاطب هدف من، خواننده عربی است تا با خواندن این کتاب با حقیقت ایران اشنا بشود.
بیست و نهمین نمایشگاه کتاب مسقط که از روز چهارم اردیبهشت با مشارکت ۶۴۷ ناشر از ۳۵ کشور جهان آغاز به کار کرده است، چهاردهم اردیبهشت به کار خود پایان میدهد. همزمان با نمایشگاه کتاب ۳۳ نشست تبادل فرهنگی مختلف با حضور نویسندگان و مترجمان بهویژه مترجمان غربی از زبان عربی در حال برگزاری است. همچنین برپایی روزهای فرهنگی عربستان یکی دیگر از رویدادهای این نمایشگاه یا مشارکت فعالان عمانی و حضور برجسته کارشناسان و کنشگران فرهنگی عربستان سعودی است.