به گزارش مرز اقتصاد و به نقل از خبر آنلاین

سهم پول از نقدینگی رکورد ۱۱ ساله زد. بر اساس تازه‌ترین گزارش منتشره بانک مرکزی، حجم نقدینگی اقتصاد کشور در پایان سال ۱۴۰۱ به بیش از ۶ هزار و ۳۳۷ همت رسیده که نسبت به مدت مشابه سال گذشته رشد ۳۱٫۱ درصدی داشته است.

واکاوی داده‌های منتشر شده در گزارش عملکرد بخش پولی و بانکی بانک مرکزی نشان از یک رکورد بی‌سابقه‌ای دارد. بررسی ترکیب اجزای تشکیل‌دهنده نقدینگی در پایان سال ۱۴۰۱ نشان می‌دهد سهم پول در نقدینگی افزایش و به ۲۵٫۷۱ درصد رسیده که طی حداقل ۱۱ سال اخیر بی‌سابقه بوده است.

این متغیر مهم اقتصادی کشور در پایان سال ۱۴۰۱ به سطح هزار و ۶۲۹ همت رسیده که نسبت به سال ۱۴۰۰ رشد قابل تامل ۶۵٫۲ درصد داشته است.

اجزای تشکیل‌دهنده نقدینگی، پول و شبه پول است که در ادبیات اقتصادی افزایش سهم پول از نقدینگی به عنوان یک عامل تورم‌زا یاد می‌شود و به باور اغلب کارشناسان حاکی از بالابودن سطح انتظارات تورمی در جامعه است.

در پایان اسفند ۱۴۰۱، سهم پول از نقدینگی کشور به سطحی رسیده که از اسفند ۱۳۸۹ بی‌سابقه بوده و رکوردی ۱۱ ساله را رقم زده است.

ادامه روند کاهشی رشد حجم پول

در حالی که میزان سهم پول از نقدینگی در اسفند ۱۴۰۱ رکورد ۱۱ ساله به ثبت رسانده، یک روند کاهشی در رشد پول مشاهده می‌شود. رشد نقطه‌به‌نقطه حجم پول که از مهر ۱۴۰۰ روند تقریبا صعودی را به خود گرفته بود و در دی ماه ۱۴۰۱ به سطح کم‌سابقه‌ ۷۰٫۵ درصدی رسیده بود، طی دو ماه پایانی سال گذشته روند کاهشی به خود گرفته است.

رشد نقطه‌به‌نقطه حجم پول از ۷۰٫۵ درصد در دی ماه ۱۴۰۱ به ۶۵٫۲ درصد در اسفند رسیده تا سهم این متغیر از نقدینگی در پایان سال ۱۴۰۱ به ۲۵٫۷۱ درصد برآورد شود.

photo_2023-07-19_20-28-02

مشاجره بر سر تاثیر سهم پول از نقدینگی بر تورم

از آنجایی که قدرت نقدشوندگی «پول» از «شبه‌پول» بالاتر است، به اعتقاد برخی کارشناسان پولی و بانکی، تورم‌زایی پول در اقتصاد یک کشور هم به همان میزان بیشتر است.

پیش از این بانک مرکزی دو عامل اجرای طرح مردمی‌سازی و توزیع عادلانه یارانه‌ها را به‌ عنوان عامل افزایش سهم پول از نقدینگی عنوان کرده بود و تاکید داشت که پس از تخلیه آثار قیمتی اجرای طرح مردمی‌سازی یارانه‌ها، اثرات تورمی و پولی آن در ادامه کاهش پیدا می‌کند و در نتیجه این فعل و انفعالات، روند افزایشی سهم پول از نقدینگی نیز کنترل شده و روند نزولی را طی خواهد کرد؛ اما تازه‌ترین آمارها نشان می‌دهد این سهم نه ‌تنها کم‌تر نشده بلکه از نیمه‌پاییز سال گذشته روند افزایشی نیز به خود گرفته و در هر مقطع رکوردی جدید در این شاخص ثبت می‌شود.

به اعتقاد برخی کارشناسان به منظور جلوگیری از رشد بیشتر تورم و مهار این شاخص مهم در اقتصاد کشور باید سهم پول از نقدینگی کنترل شود، اما در نقطه مقابل و مخالف برخی اقتصاددان‌ها افزایش سهم پول در نقدینگی را عاملی تورم‌زا نمی‌دانند و معتقدند افراد در شبه پول نیز قدرت نقدشوندگی دارند و هر زمان که اراده کنند می‌توانند سپرده‌های بلندمدت خود را از بانک خارج کنند. البته در بازه ای بلندمدت تر.

این دسته رشد نقدینگی را (یعنی رشد مجموع پول و شبه پول در اقتصاد) عامل مهم تاثیر گذار بر تورم می دانند و بر این باورند که با افت رشد نقدینگی به سطح ۳۰ درصد در ماه های اخیر کنترل تورم در پایان سال میسر تر خواهد شد.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *