به گزارش مرز اقتصاد و به نقل از خبر آنلاین

این وضعیت، هشداری جدی برای کره زمین است که در دو ماه گذشته در بسیاری از مناطق، دماهای بالا و بی‌سابقه‌ را تجربه کرده است.

«سامانتا برگس»، معاون مدیر خدمات تغییر اقلیم «کوپرنیک» اتحادیه اروپا در مصاحبه‌ای به خبرگزاری آناتولی گفت: پس از ثبت دماهای بالا در ماه‌های ژوئن و ژوئیه به احتمال زیاد این تابستان، گرم‌ترین تابستان در تاریخ هواشناسیِ جهان خواهد بود.

بر اساس داده‌های کوپرنیک، ششمین ماه از سال جاری میلادی، گرم‌ترین ماه ژوئن در تاریخ ثبت شده بوده و سال جاری با ثبت دمای بالای روزانه از اوایل ماه ژوئیه نیز همراه بوده است.

بر همین اساس روز ششم ژوئیه به گرم ترین روز در تاریخ هواشناسی تبدیل شد، زمانی که میانگین دمای جهانی به ۱۷.۰۸ درجه سانتیگراد رسید و رکورد قبلی را که مربوط به ماه اوت ۲۰۱۶ بود، شکست. همچنین سه هفته اول ژوئیه نیز گرم‌ترین دوره سه هفته‌ای ثبت شده بوده است.

میانگین دمای جهانی در ماه ژوئن به ۱۶.۵۱ درجه سانتیگراد رسید و این در حالیست که بین یک تا ۲۳ ژوئیه به ۱۶.۹۵ درجه سانتیگراد رسید.

برگس در این باره گفت: ارتباط مستقیمی بین غلظت گازهای گلخانه‌ای در جو و دمای جهانی وجود دارد و به دلیل پیش‌بینی‌های قبلی کارشناسان آب و هوایی از افزایش اخیر دما شگفت‌زده نشده‌اند.

وی افزود: اکنون دمای کره زمین ۱.۲ درجه سانتیگراد بالاتر از میانگین قبل از صنعتی شدن است و این با مقدار دی‌اکسید کربن و متان موجود در جو تناسب دارد.

انتشار گازهای گلخانه‌ای به دلیل فعالیت‌های مختلف انسانی از جمله احتراق سوخت‌های فسیلی، جنگل‌زدایی، استفاده از کودهای شیمیایی در کشاورزی و … در حال افزایش است.

در همین حال، داده‌های کوپرنیک نشان می‌دهد که میانگین سالانه جهانی غلظت دی اکسید کربن و متان در جو در حال افزایش است.

رقم غلظت دی اکسید کربن به ۴۱۶.۷ قسمت در میلیون رسید در حالی که متان در سال ۲۰۲۲ به ۱۸۹۴ قسمت در میلیارد رسید و این رقم، بالاترین سطحی است که تاکنون توسط ماهواره‌ها اندازه گیری شده و بالاترین میزان در حداقل صدها هزار سال است.

برگس هشدار داد که دمای کره زمین به افزایش خود ادامه خواهد داد و اوت (ماه جاری) و چند ماه آینده احتمالاً گرمتر از میانگین خواهند بود.

وی اذعان کرد: ما باید تا پایان ماه اوت منتظر بمانیم تا آمارها را به دست آوریم. سپس می‌توانیم به طور قطعی تصمیم بگیریم که آیا این تابستان گرمترین تابستان ثبت شده است یا خیر.

وی افزود: من فکر می‌کنم با دماهای بالای ثبت شده در ماه‌های ژوئن و ژوئیه که واقعاً فراتر از انتظارات گذشته بود، این احتمال وجود دارد که این تابستان گرم‌ترین تابستانی باشد که تا به حال دیده‌ایم.

او گفت: اگر پاییز و زمستان نیمکره شمالی زمین این روند گرما را ادامه دهد به احتمال زیاد سال ۲۰۲۳ اگر گرم‌ترین سال نباشد، قطعا بین سه سال اول رکورددار گرما در جهان خواهد بود. با این حال، واقعاً بستگی به این دارد که در پاییز و زمستان آینده چه اتفاقی می‌افتد.

قدرت «ال نینو» در ۶ تا ۱۲ ماه آینده مشخص خواهد شد

برگس گفت که ثبت دماهای بالای جهانی ناشی از ترکیبی از عوامل است.

او گفت: امواج گرمای شدید در سرتاسر جهان، افزایش تشعشعات خورشیدی و گازهای گلخانه‌ای در اتمسفر، ترکیبی از عواملی هستند که منجر به افزایش کم‌سابقه دما شده‌اند.

برگس گفت که دمای سطح دریاها نیز در حال افزایش است و به امواج گرمای دریایی در اقیانوس اطلس شمالی در ماه‌های مه و ژوئن و رکورد دمای سطح دریا در مدیترانه اشاره کرد که انتظار می‌رود طی ماه‌های آینده هم ادامه یابد.

وی اذعان کرد که ما قدرت و شدت رویداد ال نینو را طی شش تا ۱۲ ماه آینده درک خواهیم کرد. با ال نینو بسیار محتمل است که زمستان گرم‌تری داشته باشیم و این رکورد جهانی دما ادامه خواهد داشت.

ثبت رکورد گرما در اقیانوس‌ها

طبق داده‌های رصدخانه اروپایی کوپرنیک، اقیانوس‌ها این هفته رکورد جدیدی از نظر دما ثبت کردند و باعث ایجاد نگرانی‌هایی شدند.

به نقل از یورونیوز، در این سنجش مناطق قطبی حذف شده‌اند.

بر اساس گزارشی که رصدخانه کوپرنیک منتشر کرد، دمای سطح اقیانوس‌ها در تاریخ ۳۰ ژوئیه سال جاری میلادی به ۲۰.۹۶ درجه سانتیگراد رسید در حالی که رکورد قبلی متعلق به مارس ۲۰۱۶ با دمای ۲۰.۹۵ درجه سانتیگراد بوده است.

دانشمندان می‌گویند: این احتمال وجود دارد که این رکورد همچنان شکسته شود چرا که دما معمولا در ماه‌ مارسِ هر سال بالاتر است نه در اوت (ماه جاری میلادی).

دریای مدیترانه هفته گذشته بالاترین دمای سطح خود را با ۲۸.۷۱ درجه سانتیگراد ثبت کرد. آب‌های اطراف «فلوریدا کیز»، مجمع‌الجزایر مرجانی در سواحل جنوبی ایالت فلوریدا، شبیه دمای یک جکوزی بود و به بالای ۳۸ درجه سانتیگراد رسید و احتمالا یک رکورد جهانی را شکست.

در همین حال سازمان ملی اقیانوسی و جوی (NOAA) نیز گزارش داد که اقیانوس اطلس شمالی ممکن است گرمترین اقیانوسی تا کنون بوده باشد.

اقیانوس اطلس شمالی معمولا در ماه مارس پس از زمستان شروع به گرم شدن می‌کند و در ماه سپتامبر این گرما به اوج می‌رسد اما از آوریل امسال به‌ طور مداوم رکوردها شکسته شده است.

هیئت بین‌دولتی تغییر اقلیم نیز می‌گوید که فرکانس امواج گرمای دریایی بین سال‌های ۱۹۸۲ تا ۲۰۱۶ دو برابر و از دهه ۱۹۸۰ نیز طولانی‌تر و شدیدتر شده است.

کارشناسان هشدار می‌دهند که این موضوع می‌تواند عواقب مخربی برای سلامت سیاره داشته باشد.

طبق داده‌های رصدخانه اروپایی کوپرنیک، میانگین دمای جهانی سطح دریا بسیار بالاتر از مقادیری است که قبلا در این زمان از سال مشاهده شده بود.

اقیانوس‌ها ۹۰ درصد گرمای اضافی زمین را که در اثر فعالیت‌های انسانی در دوران صنعتی ایجاد می‌شود، جذب می‌کنند و با تجمع گازهای گلخانه‌ای در جو، این انباشت انرژی همچنان افزایش پیدا می‌کند.

درخواست دبیرکل سازمان جهانی بهداشت برای اقدام فوری علیه تغییرات اقلیمی

دبیرکل سازمان جهانی بهداشت (WHO) پس از پشت سر گذاشتن «گرم ترین» ماه جهان (ژوئیه ۲۰۲۳)، خواستار انجام اقدامات جمعی فوری علیه تغییرات آب و هوایی شد.

به گزارش آناتولی، «تدروس آدهانوم قبریسوس» در پلتفرم X (پلتفرمی که قبلاً توییتر نامیده می‌شد) گفت: گرم‌ترین ماه به‌ تازگی به پایان رسید و ما در این ماه شاهد گرمای سوزان، رویدادهای شدید آب و هوایی، آتش‌سوزی‌های جنگلی و عواقب شدید سلامتی بودیم.

وی هشدار داد: این وضعیت یادآور نیاز فوری به اقدام جمعی برای مقابله با تغییرات آب و هوایی است.

وی تاکید کرد که کشورها می توانند با همکاری یکدیگر تلاش های خود را برای دستیابی به راه حل های پایدار در جهت ایجاد جهانی خنک تر و تاب آورتر برای نسل های آینده، افزایش دهند.

در همین حال «آنتونیو گوترش»، دبیر کل سازمان ملل متحد نیز در این باره اظهار کرد: دوران گرمایش جهانی به پایان رسیده است. عصر جوشش جهانی فرا رسیده است

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *